K2-vitamin forrásai

Ha megkérdezi az embereket, hogy milyen vitaminokat ismernek, a válaszadók többsége csak a legnépszerűbb vitaminokat – A, C, E és néhány B-csoportot fogja említeni.  A  K-2-vitaminra és annak a testre gyakorolt hatására senki sem tudja a választ.

Úgy döntöttünk, hogy  ezt a hiányosságot elmondjuk Önnek és annak leggyakoribb formáját, az MK-7 K-2-t. Ebből a cikkből megtudhatja, hogy milyen anyag a K-2-vitamin, mire van szüksége a testének, hogyan lehet beszerezni, mikor ajánlott étrend-kiegészítőket venni a menaquinonnal, melyik vitamin jobb, hogyan és mikor kell helyesen szedni.

Mi a K-2 vitamin?


A K-2-vitamin (menakinon) a zsírban oldódó K-vitamin egyik formája, amely felelős a vérrögképzésért és az erek megtisztításáért a falukon lerakódott kalciumkristályoktól: a kalcium felszívódásának javításáért, a fehérje szintézisért, a test öregedési folyamatának lelassításáért, és a onkológiai betegségek, cukorbetegség, csontritkulás és más betegségek. Ez a vitamin tápanyag, vagyis olyan anyag, amelyre a testnek szüksége van a létfontosságú folyamatok normál lefolyásához.

 

Mi a különbség az MK-7 K-2 és a K-2 vitamin között?

A K-2 vitamin többféle formában létezik. Ezek közül a legfontosabbak az MK-4 és az MK-7. Mindkét forma minden bizonnyal a test számára előnyös, és csak az oldalsó láncban az izoprenoid kapcsolatok számában különböznek egymástól. Ugyanakkor ez a különbség a legjelentősebb – a kapcsolatok száma befolyásolja a vitamin biológiai aktivitását és bomlási idejét. Mivel az MK 7-vitaminnal több kapcsolat van, hosszabb ideig aktív marad, mint az MK 4 formája, és körülbelül 72 órán keresztül kering a vérben. Ezen idő alatt sikeresen felhalmozódik a májban, és az emberi test minden szervébe és szövetébe szállítódik, ideértve a csontszerkezeteket és az ereket is. Így a K2 MK 7 vitamin ugyanaz a menakinon, de hatásosabb formában.

A K-vitamin előnyei

Különböző országok tudósai többször kutatták a K2 MK7 vitamint, és megállapították, hogy ennek számos jótékony tulajdonsága van az emberi test számára. A főbbek közül:

 1. A szív- és érrendszer egészségének biztosítása. Javítja az erek falának állapotát, megtisztítja azokat a felesleges kalciumtól és megakadályozza a stenosis kialakulását. Jó hatással van a véralvadásra. Felére csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
 2. Védelem az oszteoporózis ellen. A K2-vitamin szabályozza az osteoclastok aktivitását, részt vesz az osteocalcin fehérje szintézisében, ezáltal megakadályozza a kalcium kimosódását a csontszövetből és javítja annak felszívódását. Ezért javasoljuk a kalcium-kiegészítőket a K2 és D3 vitaminnal együtt, a nagyobb hatékonyság biztosítása érdekében.
 3. Küzdelem a gyulladás ellen. A menokinon hatékonyan enyhíti a gyulladást, ideértve a rheumatoid arthritis provokáló kialakulását. A rendszeres K2-vitamin bevitel nemcsak a csontok, hanem az ízületek egészségét is javítja.
 4. Megnövekedett inzulinrezisztencia. A menakinon segíti a vércukorszint szabályozását, ezért a cukorbetegség kockázatának kitett emberek számára ajánlott adjuvánsként venni.
 5. A fiatalosság és a bőr egészségének megőrzése. A K2 MK7 vitamin megakadályozza a szövetek meszesedését, ezáltal lehetővé teszi a bőr rugalmasságának és szilárdságának megőrzését, a ráncok és a ptózis csökkentését. Ezenkívül a menaquin befolyásolja a redox és az anyagcserét, javítja a sejtek légzését. Mindez lehetővé teszi, hogy a bőr fiatalabbnak és egészségesebbnek tűnjön.
 6. A rák megjelenésének és kialakulásának kockázatának csökkentése. Klinikailag bebizonyosodott, hogy a K-vitamin szedése megakadályozza a rákos sejtek megjelenését, és bizonyos esetekben hozzájárul még azok önpusztításához.
 7. Az emésztőrendszer fejlesztése. A K-vitamin normalizálja a gyomor és a belek működését, elősegíti a tápanyagok felszívódását az ételekből. Segít a gyulladásos állapotok és az enyhe vérzés elleni küzdelemben. Javítja a bél motilitását, normalizálja a széklet működését.
 8. Megnövelt állóképesség. A K-vitamin normalizálja a szív és az erek munkáját, növeli az aerob testmozgást és serkenti az energiatermelést, ezáltal növeli a test teljes állóképességét.

A menaquin hiány és a túlzott mérték jelei és következményei

A K-vitamin hiányának jelei a következők:

 • a gyomor-bélrendszer zavara, emésztőrendszeri problémák;
 • orrvérzés;
 • a véralvadás megsértése, a sérülések hosszú távú gyógyulása;
 • fokozott fáradtság, erővesztés.

Az emberi testben a K-2 vitamin tartós hiánya kiválthatja a vérzést, a kristályosodást és az erek elzáródását, valamint a csontok törékenységéhez, az ízületek reumás fájdalmához és más kellemetlen következményekhez vezethet. Ezért, amikor a menakinon-hiány jelei jelentkeznek, javasoljuk, hogy forduljon szakértőhöz vizsgálat céljából, és azonosítsa a jogsértések valódi okát. És ha a menakinon-hiány megerősítést nyer, akkor ezt ki kell egészíteni, speciális étrend-kiegészítők alkalmazásával ezen anyaggal.

A K-vitamin feleslegét ritkán diagnosztizálják, és általában magas dózisú menakinon gyógyszerek hosszú távú használatával járnak. Ez a vér koagulációjának túlzott növekedéséhez vezethet, ami végül trombózist és ennek eredményeként trombusz elválasztását okozhatja. Ha túlzott mennyiségű K-2-vitamint találnak, akkor a készítményben lévő gyógyszerek bevitelét csökkentik vagy megszüntetik, de csak orvos dönthet úgy.

A K2-vitamin forrásai

Ezt a nélkülözhetetlen, de kevéssé ismert vitamint az emberi vékonybél baktériumai állítják elő. Egy fiatal, egészséges test képes a kívánt mennyiségű menakinont előállítani, de ha az emésztőrendszer vagy a máj megzavart, a baktériumok által szintetizált vitamin mennyisége csökken. Azokban az esetekben, amikor a K-vitamin hiánya enyhe, a menakinonban gazdag ételek fogyasztása révén könnyen pótolható. A K-2 vitamin legfontosabb természetes forrásai közül:

 • szója natto;
 • hüvelyesek;
 • sajtok és tejtermékek;
 • különféle típusú hús;
 • lazac;
 • káposzta, savanyúság és más erjesztett ételek;
 • zöld zöldségek.

Azokban az esetekben, amikor a menakinon-hiány súlyosbodik, a szakértők azt javasolják, hogy folytassák a menakinon-kiegészítőket egy itallal.

Mikor kell szednie a K-2 vitamint?

A K2 vitamin komplex használata ajánlott:

 • hypovitaminosisban vagy ennek az anyagnak a vitaminhiányában;
 • kortikoszteroid gyógyszeres kezelés alatt;
 • a szív- és érrendszer állapotának és működésének javítása;
 • a csontszövet megerősítése, az osteoporosis és az ízületi gyulladás megelőzése;
 • az anabolikus és energiazavarok által okozott rendellenességek leküzdése;
 • pajzsmirigy megsértésével;
 • diabetes mellitusban;
 • emésztőrendszer, máj, vese betegségek kezelésében;
 • véralvadási rendellenességekkel, gyakori vérzéssel, a sérülések hosszú távú gyógyulásával;
 • megelőzés és segítségnyújtás az onkológiai betegségek elleni küzdelemben;
 • az immunrendszer erősítésére stb.

A K-vitamint terhes nők számára is felírják a szülés utáni vérzés megelőzésére, valamint a magzat csontok és elsődleges fogak kialakulására, valamint a helyes arcvonásokra. A menokinont a gyermekeknek az élet első hónapjaiban is szükségük van – elősegíti a kalcium felszívódását és biztosítja a csontváz megfelelő fejlődését.

K-2-vitamin – használati utasítás

Ajánlott étrend-kiegészítők fogyasztása menakinonnal naponta egyszer étkezés közben. Az ajánlott napi bevitel felnőtt számára 100 mg. A gyártók általában olyan vitaminokat kínálnak, amelyekben 1 tabletta vagy kapszula már tartalmazza a teljes napi normát, de a hatóanyag mennyisége a gyógyszerekben nincs szabályozva, így eltérések lehetnek.

A menakinon szedésével kapcsolatos további információkért olvassa el a választott vitamin használati utasítását. Az adagot csak egy szakember utasítása alapján lehet nagyobb vagy kisebb mértékben beállítani.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük